joi, 22 decembrie 2016

Scăpați de infecții cu ajutorul alimentelor alcaline

Vreți să tratați o infecție/inflamație și nu reușiți, în ciuda tratamentelor puternice pe bază de antibiotice pe care le luați? E posibil ca problema să nu dispară fiindcă este întreținută de stilul alimentar. Oamenii de știință atrag atenția că afecțiunile se dezvoltă în mediul acid, așa că e important să asigurați menţinerea unui mediu intern uşor alcalin. Cum puteți face acest lucru? Având grijă la alimentație. La ora actuală există dovezi clare că aciditatea din corp este terenul ideal pentru apariţia şi multiplicarea infecțiilor, inflamațiilor, dar și a celulelor maligne.

Renunțați la aditivii alimentari
La apariţia acidităţii contribuie atât alimentele ultraprocesate și toxinele din mediu, precum şi substanţele nocive care ajung în contact cu pielea. În categoria factorilor care favorizează mediul acid intră şi cei peste 3.000 de aditivi alimentari inventaţi de om, sedentarismul şi excesele de grăsimi animale şi de carne roşie. Mai mult, dietele hiperproteice pe care unele persoane le aleg pentru scăderea rapidă în greutate determină aciditatea mediului intern. Atenţie însă şi la băuturi!

joi, 15 decembrie 2016

10% dintre româncele de la țară au cancer de sân și nu știu?!

Ești femeie și locuiești la țară? Mergi de urgență la medic și asigură-te că nu te numeri printre pacientele cu cancer de sân. 10% dintre româncele care stau în mediul rural ar putea avea boala fără să știe, motiv pentru care reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Alianței Pacienților Cronici din România și Societății Studenților de Medicină din București atrag atenția cu privire la necesitatea unui program național de screening.
Pentru al treilea an consecutiv, FABC a organizat caravana "Nu am făcut destul", în cadrul căreia (în perioada 15 octombrie-15 decembrie) femei din opt județe ale țării au beneficiat de testări gratuite. De asemenea, rolul campaniei este și acela de a disemina informațiile cu privire la boală (simptome, metode de diagnostic, tratament și prevenție). Iar rezultatele campaniei evidențiază încă o dată cât

marți, 13 decembrie 2016

Natural Killer, celulele care ataca embrionii in uter si duc la infertilitate

Cauzele infertilitatii sunt diverse si uneori atat de bine ascunse incat multi medici le trec la capitolul "neexplicabile". Pentru cei care isi doresc cu ardoare sa devina parinti acest lucru este chiar mai greu de suportat decat un diagnostic grav, fiindca nu stiu cu ce au de-a face. Acesta este si cazul celulelor Natural Killer.
Cunoscute si sub numele de celule NK, ele se gasesc in mod normal in corpul uman si au rolul de a lupta cu infectiile sau tumorile care intentioneaza sa patrunda/se instaleze in organism. In cazul unei dereglari, cand celulele NK sunt in numar crescut (peste 12%, desi intervalul de referinta este pana la 18%) ele ataca tot ce le apare in cale, adica inclusiv embrionul care e pe cale sa se implanteze in endometru. Procesul se poate repeta la infinit. Luni si ani la rand bebelusii intarzie sa apara, fiindca nu au nicio sansa in fata acestor celule "criminale", dupa cum le spune si numele. In tot acest timp, pacientele sunt linistite de medic ca totul este ok, intr-o zi minunea se va intampla, fiindca toate celelalte analize sunt bune.
Concluzia?

joi, 8 decembrie 2016

9 femei mor zilnic din cauza cancerului de san nedepistat la timp

Un program de screening pentru cancer la san e mai usor de implementat decat s-ar crede. La aceasta concluzie au ajuns reprezentantii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) in urma activitatii din ultimii ani.
"In trei ani de campanie, FABC a facut testari in judete ce acopera aproape jumatate din tara. Daca un ONG a reusit sa investigheze mai bine de 3 mii de femei, inchipuie-ti ce s-ar putea face la nivel guvernamental. Din pacate, in prezent 9 femei mor zilnic din cauza acestui tip de cancer nedepistat la timp, desi 80% dintre ele ar putea fi salvate", sustin reprezentantii Agentiei "Deci se poate", care pregatesc o intalnire intre medici si jurnalisti pe aceasta tema.

duminică, 27 noiembrie 2016

SOS! Mortalitatea prin cancer pulmonar a crescut cu peste 17 procente din 2012

Dintre toate tipurile de cancer, se spune ca cel pulmonar este cel mai necrutator. Se instaleaza treptat, pe nesimtite, iar de la diagnosticare evolueaza intr-un timp atat de alert ca pacientul de multe ori nu apuca sa realizeze ce l-a lovit si... se duce.
 Realitatea este trista, si din pacate statisticile nu sunt nici ele imbucuratoare. Potrivit INS Romania fata de anul 2012, numarul deceselor prin cancer pulmonar a crescut in 2015 cu 17,5 procente.

Pentru a veni in sprijinul pacientilor diagnosticati cu acest tip de boala, Fereratia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) impreuna cu Societatea de Medicina Familiei si cu Societatea Romana de Pneumologie a lansat de curand Grupul de Lucru pentru un management eficient și rapid al pacientului diagnosticat cu cancer pulmonar.


Scopul grupului nou creat este acela de a elabora un document care sa vina in sprijinul Ministerului Sanatatii pentru implementarea unui program complex de depistare precoce, tratament si monitorizare eficienta a cancerului pulmonar. Acesta se va baza pe:

joi, 17 noiembrie 2016

Strănutul și chiar defecația afectează starea lombosciaticilor

Lombosciatica reprezintă durerea lombară cu debut brutal, cu limitarea severă a mișcării și afectarea sensibilității în dermatomul corespunzător rădăcinii afectate, cu sau fără deficit motor.
Potrivit reprezentantului BioOrtoclinic (doctor Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală): "afecțiunea debutează brusc, în timpul efortului sau la câteva ore după efort și iradiază în membrul inferior pe traiectul nervului sciatic".
 
Lombosciatica este agravată de efortul fizic, de mișcare, de tuse, frig, strănut și chiar de defecație și este ameliorată de repaus.
Poate fi însoțită de tulburări de sensibilitate, de durere pe picior, de parestezii, hipoestezie sau chiar anestezie pe traiectul nervului afectat. În timp, în astfel de cazuri, pot apărea slăbiciuni cu hipotrofie musculară.
Iata si alte afectiuni ale spatelui care sunt agravate de frig:
- spondiloza,
- hernie de disc,
- lumbago,
- scoliozele severe.
Doctor Mihaela Parnia ne-a spus AICI ce e de facut.

Expunerea la curent mărește intensitatea durerii date de hernie

Hernia de disc reprezintă una dintre cele mai frecvente și mai dureroase afecțiuni ale coloanei vertebrale, fiind o patologie în care o porțiune din masa gelatinoasă se deplasează din loja intervertebrală, “bombează” discul sau penetrează și chiar rupe învelișul exterior (nucleul fibros) al discului.
Discul intervertebral poate hernia în timpul efectuării unei mișcări bruște, greșite, efort fizic cu mecanică corporală incorectă, dar în cele mai multe cazuri, herniază ca urmare a unui proces lung de uzură, cauzat de postura incorectă, multiple minitraumatisme, ortostatismul îndelungat, șocuri, stres sau efort fizic deosebit.

miercuri, 16 noiembrie 2016

Lumbago, dată de o atitudine vicioasă a zonei lombosacrale

Lumbago este acea afecțiune extrem de dureroasă în care, sub acțiunea diverșilor factori, nucleul pulpos rupe inelul fibros și irită ligamentul posterior acoperit de terminațiuni nervoase ultrasensibile.
De asemenea, faza de lumbago poate fi dată și de o alterare a articulațiilor vertebrale posterioare (artroză) sau chiar de o atitudine vicioasă a coloanei lombosacrale.
”În aceste cazuri, durerea este violentă și este însoțită de o contracție foarte puternică a mușchilor vertebrali, urmată de o poziție antalgică a corpului, cu trunchiul aplecat ușor înainte și într-o parte, precum și de senzație de înțepenire”, declară doctor Parnia.
Discopatia este, de asemenea, un termen cu caracter general ce definește afecțiunile

Scoliozele severe pot provoca probleme respiratorii

Cifoza reprezintă o deviație a coloanei vertebrale în plan sagital. Aceasta se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică, compensată printr-o hiperlordoză cervicală și lombară pentru echilibrarea coloanei.
 
”Simptomatologia afecțiunii este diversă și constă în durere ușoară sau severă la nivelul coloanei toracice, rigiditate și tensiune musculară a zonei dorsale, deplasarea spre înainte a capului, dificultăți ale respirației în cazurile severe, modificări ale poziției umerilor sau senzație de oboseală”, explică doctor Mihaela Parnia.
De cealaltă parte, scolioza reprezintă o deviere laterală în plan frontal, în forma de “s”, mai mult sau mai puțin pronunțată, a coloanei vertebrale.

Spondiloza provoacă limitarea mobilității coloanei vertebrale

Chiar dacă nu este un diagnostic în sine, ci un termen generic folosit pentru a descrie orice fel de degenerare a coloanei vertebrale, spondiloza înseamnă durere și modificări degenerative ale coloanei vertebrale și afectează unul din trei români care resimt dureri de spate, fie la nivel cervical, fie la nivel lombar, susține doctor Mihaela Parnia.
 
Potrivit acesteia, spondiloza cervicală se manifestă clinic prin dureri localizate, dureri radiculare ale plexului brachial, cefalee occipitală, amețeli și chiar tulburări vizuale.
La nivel toracal, boala se manifestă prin dorsalgii și/sau cifoză dorsală, iar în localizarea lombară leziunile de discartroză sunt însoțite de durere localizată și durere radiculară.

Atenție! Frigul poate duce la "înțepenirea" spatelui

Dacă vă știți cu probleme la nivelul coloanei vertebrale, feriți-vă de frig!
Potrivit doctor Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală la Bio Ortoclinic, spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia și alte câteva afecțiuni care provoacă dureri de spate pot fi agravate de temperaturile scăzute.

Acest lucru înseamnă că spatele trebuie protejat foarte bine de aerul rece, prin purtarea de haine corespunzătoare. Însă nu doar frigul agravează problemele în astfel de cazuri, susține medicul, ci și ridicarea greutăților, activitățile fizice și sportive, slăbitul excesiv ori greutatea corporală prea mare, constipația, dar și răceala și gripa.
 
Detalii despre fiecare afecțiune în parte puteți citi în:

marți, 15 noiembrie 2016

Bun venit pe lume!

Astazi este o zi speciala. Pluteste in aer emotia aniversarii, emotia unei noi vieti si a destinelor schimbate. Nu stiu cum sunt aliniate astrele, dar sigur e ceva in aer. Pe langa cei 2 apropiati ai familiei care isi serbeaza ziua de nastere, azi se strecoara in lume si fetita unor prieteni dragi noua. Asa cum bine spune mama: La anul pe 15 noiembrie va fi aglomeratie de petreceri... Pentru voi nu-i nimic deosebit in asta, si va intrebati probabil de ce sa continuati sa cititi postarea. Pentru mine, insa, este o zi speciala. E momentul adevarului, daca pot spune asa, acel adevar care ma roade uneori si pe care inca nu il pot testa pe mine. Si oricum nu cred ca as putea, fiindca as deveni cu siguranta subiectiva.

Vi s-a intamplat vreodata sa criticati pe cineva din jur ca isi creste copilul intr-un fel sau altul?! Mie da. Dar, asa cum spune Sfanta Scriptura, apoi ma caiesc ca nu mi-am vazut de gradina mea. Pana la urma, fiecare face ce considera ca e mai bine pentru el. Ei, tocmai asta e problema. Oare este mai bine asa cum procedam la un moment dat?

marți, 8 noiembrie 2016

Doctor Horatiu Suciu, despre copiii condamnati la boala

Am primit de curand un comunicat care suna cam asa: "Situatia copiilor cu afectiuni cardiovasculare este dramatica in Romania". Doctor Horatiu Suciu, seful clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara de la Targu Mures, afirma: „Intr-un an operam circa 60 de copii nou-nascuti cu malformatii grave. Avem bani doar pentru acest numar. Inca pe atatia suntem nevoiti sa-i refuzam anual, din cauza lipsei fondurilor asigurate".

Suna infiorator... Va puteti pune pentru cateva secunde in pielea parintilor refuzati, acei parinti carora statul le refuza dreptul la viata pentru copiii lor? Si ma intreb: pe ce criteriu alege statul pe cine sa salveze si pe cine lasa sa moara?

marți, 25 octombrie 2016

Reintineriti-va buzele prin tatuarea semipermanenta a conturului - INTERVIU

V-ati saturat sa mancati/beti cu grija pentru a nu ramane fara ruj? Vreti sa va pastrati conturul buzelor intact si sa scapati de stresul retusurilor permanente? Daca nu sunteti adepta rujurilor semipermanente, e bine sa stiti ca in ultima vreme din ce in ce mai multe doamne prefera tatuarea buzelor prin micropigmentare. In acest fel sunt aranjate si gata de plecare in orice moment din zi si din noapte. Margareta Mihai, reprezentanta Salonului Vic Mar, din Bucuresti, mi-a spus mai multe despre aceasta procedura.
 
- Randul trecut ne-ati vorbit despre cum putem avea sprancene frumoase, fara efort, pentru o perioada de circa un an. Am inteles ca exista solutii si pentru ingrijirea buzelor. Ne povestiti, va rog?

joi, 13 octombrie 2016

Aflati cum va puteti face acasa analizele medicale

In conditiile in care tot mai multi romani amana efectuarea analizelor uzuale sub pretext ca  „nu au timp de pierdut sa stea la coada”, iar incidenta bolilor grave este din ce in ce mai mare, specialistii trag un nou semnal de alarma cu privire la preventie. Insa exista o veste buna pentru romanii care nu sunt prieteni cu doctorii. O companie medicala din Germania, cu o experienta de peste 190 de ani in domeniu, a lansat in Romania opt teste extrem de importante pe care oamenii le pot face in confortul propriei case. Se pot testa singuri pentru a afla daca au colesterolul crescut, daca sunt alergici, anemici, intoleranti la gluten sau daca au Helicobacter pylori si se vor adresa medicului doar daca rezultatele testelor indica acest lucru.

"Testele au acuratete medicala de peste 94%"

Cand visurile iti pun viata in pericol vs Hiperstimularea ovariana, asociata cu decesul

Lucrurile ar trebui sa fie simple, si totusi soarta se incapataneaza uneori sa le faca atat de complicate... Daca la unii copiii apar pe neasteptate, din joaca sau din iresponsabilitate, altii muncesc din greu pentru ai avea si chiar isi pun viata in pericol.
Medicina a evoluat mult si se gaseste o solutie pentru aproape orice problema. Insa putini dintre voi stiu ca fiecare pastila pe care o luati pentru a trata un simptom cauzeaza alta problema, si tot asa. Practic intrati intr-un cerc vicios din care se iese cu greu.

duminică, 9 octombrie 2016

Access Bars te invata sa pui intrebari universului si sa te regasesti

Cu ajutorul metodei Access Bars, prin accesarea unor puncte de la nivelul capului se începe eliberarea unor energii blocate în structurile corpului (energii care afectează atât latura emoțională, cât și pe cea spirituală și/sau fizică).
Valentina Taulescu, terapeut facilitator Access Bars la Centrul Shakti povestește mai multe pe această temă.

- Valentina, cum ai caracteriza Access Bars în doar câteva cuvinte?
- Bars este o tehnică de eliberare a blocajelor emoționale, mentale și fizice, care te ajută să transformi în bine tot ceea ce vrei să schimbi în viața ta. Este o posibilitate de accesare și transformare a conștiinței, care facilitează dezvoltarea unui nivel mai înalt de conștiință. Această tehnică stimulează capacitatea fiecărei persoane de a-și adresa întrebări referitor la ceea ce credea că știe/nu știe, întrebări legate de punctele de vedere în care persistă, precum și referitoare la prejudecățile pe care le are. Astfel reușește să deschidă noi posibilități pentru ea, spre o viață care poate oferi mult mai mult decât îndrăznește să creadă sau să spere. Ceva de genul: cum ai fi dacă ai fi tu?

joi, 6 octombrie 2016

Ovitrelle (in abdomen) sau Pregnyl (in fesa)

Injectia cu Ovitrelle, la fel ca cea cu Pregnyl, are rolul de a matura foliculii ovarieni si de a ajuta la eliberarea ovocitelor. Se recomanda in special femeilor care urmeaza tratament de inhibare/stimulare ovariana in vederea unei proceduri de reproducere umana asistata, dar si doamnelor cu anovulatie sau care produc rar ovule (oligo-ovulatie).

Tratamentul e recomandat sa se faca sub stricta supraveghere a unui medic. In caz de FIV (fertilizare in vitro), spre exemplu, aceasta se face dupa o zi de la finalizarea inhibitorilor (spre ex. Diphereline) si cu 36 de ore inainte de punctia ovariana.

miercuri, 28 septembrie 2016

Pregatire pentru FIV: 4 injectii/zi in burta

Dupa cateva inseminari artificiale nereusite, se recomanda adesea fertilizarea in vitro (FIV), cu sau fara ICSI.
Etapele FIV, pe scurt, sunt:
- stimulare ovariana (protocol scurt sau lung),
- prelevare ovocite,
- embriotransfer,
- tratament hormonal post embriotransfer.

Protocolul scurt al stimularii ovariene incepe din ziua 2 sau 3 a ciclului menstrual in cadrul caruia se efectueaza prelevarea de ovocite.
Protocolul lung incepe in luna anterioara menstruatiei, de regula in ziua 21 de dinainte de menstruatie, insa data poate diferi in functie de alte calcule doar de medic stiute.

marți, 20 septembrie 2016

Viața unei eleve eminente depinde de noi toți

Teodora (16 ani) a terminat clasa a VIII-a ca șefă de promoție. Inteligența sa peste medie este recunoscută de toți profesorii. Îi place să deseneze și să picteze, iar simțul umorului este atuul ei cel mai de preț. Din păcate, adolescenta din Bârlad trece printr-o dramă greu de imaginat. Suferă de o boală cumplită și rară, numită Sindromul Marfan.
 
Dacă nu se operează, riscă să îi explodeze aorta
 
Sindromul Marfan afectează țesutul conjunctiv, care face legătura dintre diferite organe și componentele acestora. Practic, sindromul Marfan schilodește corpul, strâmbă oasele, deplasează organele interne, afectează vederea, respirația și într-un final viața, întrucât aorta cedează și explodează dacă nu se intervine la timp.

joi, 1 septembrie 2016

Programul expozitiilor Raw Generation din 2016

A 11-a editie a Expozitiei Nationale Raw Generation se va desfasura pe 3-4 septembrie (sambata si duminica) la Bucuresti, Romexpo, in Pavilionul C3. Expozitia va tine doua zile si va fi deschisa publicului intre orele 9-19. Aceasta editie este realizata in colaborare cu Romexpo si Camerele de Comert si Industrie din Romania.

Ce trebuie sa stiti:
  • Nu este nevoie de invitatie tiparita pentru participare. Orice persoana interesata de tematica expozitiei este binevenita.
  • Vizitatorii pot intra pe la poarta B si vor plati bilet la intrarea in Pavilionul C3.
  • Intrarea la expozitie este 5 lei/zi si se achita la intrarea in pavilionul C3. 
  • Parcarea se achita separat, asa cum este si la celelalte expozitii organizate la Romexpo.
  • Participarea la prezentari, ateliere si demonstratii culinare este inclusa in pretul de intrare la expozitie.
  • vineri, 26 august 2016

    Atenție! Turele de noapte cresc riscul îmbolnăvirii de cancer

    Banii n-aduc fericirea, dar totuși fără ei supraviețuirea în condiții optime este aproape imposibilă. Pentru obținerea unui venit stabil, oamenii trebuie să muncească, iar cu cât au mai multe calificări și noroc cu atât pot câștiga mai mult. Pentru un salariu decent, unii lucrează 8 ore pe zi, de luni până vineri, în schimb alții fac ore suplimentare, își desfășoară activitatea în condiții grele sau chiar noaptea. Mulți sunt atrași de sporuri, însă nu știu că, în timp, sunt expuși la numeroase riscuri. Spre exemplu, oamenii de știință au demonstrat că munca de noapte desfășurată ani la rând poate duce la diverse tipuri de cancer.

    Lipsa activităților, la fel de dăunătoare precum lucrul în exces
    E binecunoscut faptul că la început de săptămână sau de zi angajații muncesc mai cu spor decât la finalul zilei/săptămânii. Iar cercetătorii au demonstrat că munca îndelungată, de luni până vineri, este obositoare indiferent de vârstă. În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii din Australia, pe 6.500 de angajați, a fost confirmat faptul că abilitățile mentale au fost utilizate la un nivel înalt în primele zile ale săptămânii, munca din zilele următoare fiind asociată cu declinul inteligenței și al memoriei.

    joi, 18 august 2016

    URGENT: Emi are nevoie de un dispoziv medical pentru a rămâne în viață

    La nici doi ani, Emi Petrovici suferă de o maladie cumplită, care i-a atrofiat toţi muşchii şi îl împiedică să mănânce sau să respire normal. Pentru a nu-şi pierde suflul, băieţelul are nevoie urgent de un dispozitiv medical care să-i ventileze mecanic plămânii. Din păcate, prețul acestui instrument (11.000 de Euro) depăşeşte cu mult posibilităţile familiei.

    Mai e nevoie de cinci mii de euro

    Până de curând, părinţii închiriau acest dispozitiv special de la o clinică românească, însă situaţia financiară precară i-a adus în imposibilitatea de a mai putea achita facturile lunare care îl ţin în viaţă pe băiat. Cuprinşi de teama de a nu-şi pierde copilul atât de devreme, aceştia fac un apel disperat la toți din jur.

    marți, 16 august 2016

    Fuga după pokemoni provoacă dureri de spate

    Fie că lucrăm pe mobil, fie că ”alergăm” după pokemoni sau navigăm pe Internet, petrecem foarte multe ore zilnic cu capul aplecat. Din păcate, această poziție ne suprasolicită coloana vertebrală și ne provoacă dureri la nivel cervical, explică dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic.

    ”Telefonul este ușor, dar, de obicei, este ținut pe picioare sau cel mult la nivelul taliei atunci când se stă în poziție șezândă. În ambele cazuri, pentru a vedea ecranul  ținem capul în jos. Stând cu orele în această poziție și încercând să aducem telefonul cât mai aproape de ochi, ținem și brațele lipite de corp, suprasolicitând musculatura cuprinsă între ceafă și umăr, care va sta într-o poziție scurtată, nu într-una normală, alungită. La fel de solicitantă pentru brațe și pentru musculatura umerilor este și folosirea mobilului când stăm întinși în pat”, explică dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică și recuperare medicală.

    Poziția este la fel de defectuoasă și  atunci când ne uităm pe ecranul telefonului în timp ce mergem pe stradă - cum se întâmplă tot mi des în ultimele luni, ca urmare a maniei create de apariția celui mai descărcat joc din acest an, Pokemon Go -, obligând coloana să aibă permenent o înclinație de cel puțin 30 de grade spre partea din față a corpului.
     

    luni, 8 august 2016

    Cand dreptul la o viata normala se cumpara cu 6.000 de euro

    Unii isi doresc sa aiba baieti, altii vor sa fie parinti de fete, dar cei mai multi isi doresc sa nasca un copil sanatos. Din pacate, acesta nu este si cazul familiei Michiu. Fericirea nasterii micutei Paula (2 luni) a fost umbrita imediat ce parintii au fost informati ca bebelusul lor mult asteptat are o malformatie la gurita si ca nu poate manca decat prin gavaj, sub atenta supraveghere a asistentilor medicali.
     
    Pentru a fi un copil normal, fetita trebuie sa fie supusa la nu mai putin de 4 interventii chirurgicale, in vederea reconstructiei gurii si a palatului, operatii care costa in total 6.000 de Euro.

    vineri, 5 august 2016

    Laparoscopia exploratorie "vede" din exterior uterul, trompele si ovarele

    Laparoscopia exploratorie este recomandata de medicii ginecologi atunci cand doamnele acuza menstruatii extrem de dureroase, cand este suspectata endometrioza sau alte afectiuni ale aparatului reproducator. De asemenea, laparoscopia exploratorie poate reprezenta o varianta optima pentru investigarea permeabilitatii tubare, inlocuind mai vechea Histerosalpingografie (HSG), care verifica de asemenea funtionalitatea trompelor uterine.

    Procedura
    Laparoscopia exploratorie consta in efectuarea a 3 mici incizii in abdomen: una mai mare sub ombilic (prin care sunt introduse instrumente ce vizualizeaza uterul) si 2 incizii mai mici (in stanga si dreapta abdomenului, cu scopul de a introduce instrumentele ce "vad" trompele si ovarele).

    marți, 2 august 2016

    Coctail apicol pentru intarirea imunitatii

    Ți-a apărut un herpes, un furuncul, un neg sau pur și simplu ai o stare generală de rău? E posibil să-ți fi scăzut imunitatea. Pentru a-ți recăpăta energia și a evita apariția unor boli mai greve, e necesar să iei urgent măsuri. Primul și cel mai important pas pe care trebuie să îl faci este să te programezi la medicul de familie, să te sfătuiești cu el. Însă până ajungi la control poți lua dimineața pe nemâncate câte o lingură cu miere, iar în timpul zilei să bei cât mai multă apă cu zeamă de lămâie.
     
    https://pe-fuga.blogspot.ro/2016/08/doctor-eduard-bratu-despre-misterele.html
    Medicul generalist Eduard Bratu, cu competență în Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, recomandă și coctailurile apicole, care dacă sunt preparate și administrate corect pot face minuni pentru sănătate. Eu am încercat unul în primăvară și recunosc că mi-am recăpătat energia și starea de bine în numai câteva zile.

    Doctor Eduard Bratu, despre misterele terapiei cu venin de albine

    Dintre toate produsele stupului (miere, polen, păstură, propolis, lăptișor de matcă, apilarnil, venin de albine), cel mai puțin agreat este, evident, veninul. Deși administrarea lui este neplăcută, merită luat în considerare ca și variantă terapeutică într-o gamă destul de largă de afecțiuni. Însă, spre deosebire de celelalte produse, care pot fi folosite direct de către pacient, veninul este bine să fie administrat doar de personal specializat. În acest fel nu doar că veți putea obține rezultatele dorite, dar veți evita și reacțiile adverse. Eduard Bratu, medic generalist la Centrul Mediclass, cu competență în Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, ne-a vorbit despre cum poate fi utilizat acesta atât pentru sănătate, cât și în scop estetic.
     
    - Domnule doctor, sub ce formă poate fi utilizat veninul de albine în scop terapeutic?
    - Există două variante de administrare "injectabilă": fie se folosește direct acul albinei pentru înțepătură (caz în care e nevoie de albine vii, experiență și dexteritate pentru a mânui insecta fix acolo unde trebuie), fie se utilizează un produs injectabil obținut din venin de albine, numit Apitoxină. Eu, spre exemplu, nu am „crescătorie de albine” în București (râde), așa că apelez la cea de a doua variantă. Apitoxina este obținută printr-o metodă

    marți, 26 iulie 2016

    Doctor Marilena Băluță: Fertilizarea in Vitro, pas cu pas – Partea a II-a

    Marilena Băluță, medic specialist obstetrică-ginecologie şi embriolog (Clinica MEDICUM), care ne-a vorbit rândul trecut despre Fertilizarea in Vitro, ne-a povestit de data aceasta ce se întâmplă după transferal embrionilor în uter.
     
    - Teoretic, ce ar trebui să se întâmple în uter?
    - Următorul pas: implantarea, adică depozitarea embrionilor în uter. * Embrionul îşi începe implatarea din ziua a cincea, de la stadiul de blastocist. Acesta este ultimul stadiu care poate fi cultivat în laborator.
     
    - De ce se transferă maxim trei ovocite? Care sunt riscurile, în afară de sarcina cu tripleţi...
    - Din păcate, în România nu este încă reglementat un număr de embrioni care poate fi transferat.
    Numărul de embrioni care se transferă este o dicizie comună luată de către clinician – cuplu – embriolog, iar dintre factorii care depind de decizie enumarăm: vârsta doamnei, calitatea embrionilor, rezultatele procedurilor anterioare, numărul de embrioni.

    Doctor Marilena Băluță: Fertilizarea in Vitro, pas cu pas – Partea I

    În condițiile în care tot mai mulți români au probleme în conceperea unui copil pe cale naturală, Fertilizarea in Vitro a devenit un proces comun și în țara noastră. În urma acestei proceduri au fost născuți mii de copii perfect sănătoși, iar cuplurile în cauză sunt împlinite că și-au împlinit visul de a deveni părinți. Marilena Băluță, medic specialist obstetrică-ginecologie şi embriolog (Clinica MEDICUM) ne-a spus mai multe despre acest subiect.
     
    - Pentru început, ce investigaţii sunt necesare înainte de a începe procedura pentru FIV? Ştiu că diferă de la pacient la pacient, dar spre exemplu în lista de la Programul Naţional de Fertilizare in Vitro (unde statul suportă o parte din banii pentru procedură) am văzut că sunt unele analize obligatorii.
    - Există un barem minim de investigaţii pentru infertilitate, adresate ambilor parteneri. Pentru parteneră se testează rezerva ovariană prin dozarea unor hormoni în ziua a doua, a treia sau a patra a ciclului menstrual; se fac culturi din col, histerosalpingografie, analize serologice pentru hepatită B, C, HIV şi VDRL. În funcţie de antecedente şi istoric medical se pot adaugă şi alte investigaţii, cum ar fi teste pentru boli autoimmune, histeroscopie, laparoscopie. Pentru partener, prima analiză este spermograma. Dacă valorile sunt bune și nu există un istoric cu probleme de fertilitate nu se mai recomandă alte investigaţii.

    vineri, 22 iulie 2016

    Histeroscopia, investigatie a uterului

    Unele femei nu au ajuns niciodata la medic, desi au nascut acasa cate 3, 4 sau 10 copii. Altele s-au oprit la ginecolog doar pentru un control de rutina, pe care l-au gasit oricum neconfortabil. Si, din pacate, mai este si categoria celor care au apucat pe lungul si anevoiosul drum al investigatiilor aparent fara sfarsit..., consumatoare de bani, timp si mai ales energie.
    Mai devreme sau mai tarziu, multe dintre femeile prezentate in cea din urma categorie ajung sa fie supuse unei investigatii numita histeroscopie, despre care multi dintre voi cu siguranta nici macar nu ati auzit pana acum.
    Ei bine, histeroscopia este o analiza prin care poate fi vizualizata cavitatea uterina in interior. A nu se confunda cu Laparoscopia exploratorie, care vede uterul si celelalte organe ale aparatului reproducator (trompe, ovare) din exterior.
    De ce e nevoie de o astfel de analiza?

    marți, 19 iulie 2016

    "Echilibrul nu trebuie cautat in exterior, el se gaseste in interiorul nostru" - Andreea Raicu


    Ce înseamnă să trăiești frumos? A trăi frumos egal a trăi conștient, a trăi în concordanță cu tine, cu cine ești tu cu adevărat și cu nevoile tale. Mai exact, este vorba de echilibru. Cum îl căutăm, cum îl găsim și mai ales cum îl păstrăm? Despre toate acestea a vorbit vedeta Andreea Raicu la conferința susținută de celebrul Doctor Oz.

    Trăim în vremuri în care accesul la informație se face extrem de ușor, în doar câteva secunde putând accesa internetul cu ajutorul telefonului, i-padului sau altui gadget. "E pentru prima oară în istorie când informațiile ajung la noi chiar și când nu ne dorim, și ajung să ne otrăvească. Să ne imaginăm că mulți dintre dumneavoastră au telefonul la ei. Cine l-an folosit în ultimele 15 minute?", așa și-a început discursul Andreea Raicu, care a subliniat faptul că a fi multitasking e uneori obositor și ne face să uităm de noi.

    luni, 18 iulie 2016

    Cum recunoastem HIPERtiroidismul

    Cunoasteti pe cineva cu probleme ale tiroidei? Nici nu-i de mirare. In ultima vreme s-au inmultit foarte tare cazurile de hipertiroidie si hipotiroidie. Sau poate vorbim de un exces de zel al medicilor, care recomanda medicamente chiar si atunci cand rezultatele analizelor sunt in limite normale. Despre ce analize e vorba? Va va spune, punctual, orice endocrinolog sau medic de familie, dar e bine sa stiti si voi. Pentru inceput se recomanda o mica proba de sange, numita TSH. Iar valorile acesteia (fie sub limita minima, fie peste limita maxima) va vor conduce catre diagnostic: hipertiroidie sau hipotiroidie, mai ales daca prezentati si o parte dintre simptomele de mai jos.

    Hipertiroidism -boala a tiroidei in care se produc in exces hormoni tiroidieni.
    Simptome:
    – oboseala,
    – agitatie,
    – iritabilitate,
    – nervozitate,
    – insomnia,
    – tremuraturi ale mainilor,
    – tahicardie (ritm cardiac crescut),
    – transpiratii,
    – tegumente umede,
    – balonare,
    – scadere in greutate,
    – cresterea dimensiunilor glandei tiroide (umflatura la baza gatului),
    – unghii groase,
    – exoftalmie (ochi bulbucati),
    – intoleranta la caldura (nu suporta caldura).

    Cititi AICI despre simptomele HIPOtiroidismului!

    Cum recunoastem HIPOtiroidismul

    Spre deosebire de HIPERtiroidism - cand glanda tiroida secreta hormoni in exces, HIPOtiroidismul inseamna prea putini hormoni tiroidieni. La fel cum am amintit si AICI, pentru diagnostic este nevoie de o analiza de sange numita TSH.
    Chiar daca medicul e posibil sa puna diagnosticul doar in urma anamnezei si consultului (de obicei prin pipairea gatului pacientului), va spun din experienta ca e indicat sa asteptati rezultatul probei de laborator inainte de a lua medicatia prescrisa, de a trece la ecografie, etc. Medicamentele pe baza de hormoni pot da reactii foarte urate in organism. Sper sa revin curand cu o postare pe aceasta tema. Pana atunci, insa, sa trecem in revista simptomele Hipotiroidismului.
     
    Hipotiroidismul - boala a tiroidei caracterizata prin secretie insuficienta de hormoni tiroidieni.
    Simptome:
    – oboseala,
    – stare de slabiciune,
    – crestere in greutate,
    – uscaciunea pielii,
    – intoleranta la frig (nu suporta frigul),
    – dificultati de concentrare,
    – constipatie,
    – bradicardie (ritm cardiac redus),
    – unghii friabile,
    – depresie.

    Cititi AICI despre cum recunoastem Hipertiroidismul!

    duminică, 10 iulie 2016

    Dieta GAPS, tratament natural pentru autism


    V-ați gândit vreodată că suferințele digestive pot avea legătură cu psihicul? Doctor Natasha Campbell-McBride, originară din Rusia și stabilită în Marea Britanie în urmă cu 20 de ani, unde a înființat Clinica de Nutriție din Cambridge, a studiat în profunzime acest aspect, împinsă fiind de o problemă familială. Așa a luat naștere cartea „Sindromul GAPS – Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice”, cea mai cunoscută lucrare despre autism.

    În momentul în care a devenit mamă, iar fiul său a fost diagnosticat cu autism, Doctor Natasha Campbell-McBride, medic licențiat în nutriție și neurologie, a început să studieze cauzele acestei boli și a descoperit că nutriția joacă un rol decisiv în procesul de recuperare. Cu foarte multă determinare, ea a reușit să îl salveze pe fiul său din ”ghearele” bolii. Metoda folosită o pune în practică în prezent în clinica sa din Cambridge, unde tratează copii și adulți cu autism, tulburări neurologice, digestive și imunitare. Experiența, cunoștințele și observațiile sale clinice sunt reunite în cadrul cărții „Sindromul GAPS – Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice”.  „Asistăm la o veritabilă epidemie de autism ce cuprinde întreaga lume”, semnalează încă de la începutul cărții doctor Natasha Campbell-McBride.

    miercuri, 22 iunie 2016

    Iulian Marcu: "Gelul de Aloe Vera tratează durerile de stomac"

    În prezent există peste 450 de specii de Aloe Vera, fiecare dintre ele având o serie de elemente distinctive care țin de formă, culoare, dimensiune. Nu toate soiurile sunt comestibile, iar modul în care acționează este diferit. Iulian Marcu, reprezentantul Regina Plant, ne-a povestit mai multe despre aceste plante, care pot face minuni pentru sănătate.

    - Dintre cele peste 450 de specii de Aloe Vera existente, care este cel mai cunoscut și întrebuințat tip?
    - Cea mai cunoscută este Aloe Vera Barabensis, deoarece este comestibilă. Are frunze extrem de cărnoase, bogate în gel cu puternice proprietăți curative. Datorită acestui aspect mulți consideră că planta este un cactus, însă de fapt ea face parte din familia Liliaceae.

    - Deci și în problemele de sănătate tot Barabensis este pe locul întâi...
    - Exact. Aloe Vera Barabensis este cel mai popular tip datorită efectelor sale asupra sănătății. Nu consider că greșesc dacă afirm că este planta cu cele mai multe beneficii pentru sănătatea omului. Studiile medicale de la universități prestigioase din lume au dovedit că această plantă vindecă peste 2000 de boli.

    duminică, 19 iunie 2016

    Pozitia corecta in fata calculatorului



    Uitam sa ne ridicam cu orele din fata calculatorului si nu tinem cont nici o clipa de ce inseamna pozitie corecta la birou, iar seara ne plangem de dureri de spate si nu numai. Specialistul Bio Ortoclinic, dr. Iulia Belc sustine ca aceasta patologie de calculator, care poate varia de la spondiloza la hernie de disc, este din ce mai des intalnita la persoane tot mai tinere, din cauza locurilor munca in care oamenii sunt nevoiti sa stea timp indelungat in fata unui computer, uneori mai mult de opt-noua ore.

    Nu intotdeauna, pozitia pe care o adoptam, ergonomia scaunului si asezarea calculatorului sunt optime. De aceea, de foarte multe ori se sta cu trunchiul intors, rotat, sau la o distanta mult prea mare fata de ecranul calculatorului. 

    Premiera in Romania: Implant cohlear la un bebelus de 9 luni



    O echipă de medici a realizat cu succes implantarea cohleară bilaterală a celui mai mic pacient din România (un sugar de numai 9 luni), intervenție ce a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie”  din BucureștiClinica ORL.

    “Săptămâna trecută un bebeluș de numai 9 luni a fost supus unei intervenții chirurgicale de implant cohlear bilateral simultan. Este cel mai mic pacient pediatric din România și, totodată, cel mai mic pacient implantat bilateral. Pentru realizarea procedurii s-au folosit implante Nucleus de ultimă generație, iar evoluția postoperatorie a fost favorabilă. Sperăm să menținem o vârstă scăzută la implantarea pacienților noștri, pentru un rezultat de reabiltare auditiv-verbală cât mai bun...”, a precizat Conf. Dr. Dan Cristian Gheorghe, medic primar ORL - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie”  din București.

    luni, 13 iunie 2016

    Psiholog Alexandru Plesea: 4 ganduri care distrug relatiile

    Relaţiile de iubire încep frumos, dar de cele mai multe ori se destramă nu din cauza unor argumente reale, ci din cauza scenariilor lipsite de fundament pe care ni le construim în mintea noastră. Potrivit psihologilor, certurile din cuplu şi despărţirile se produc atunci când gândurile de nesiguranţă, însoțite de imaginație și iluzii, au preluat controlul asupra vieţii noastre.

    Psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Minţii”, consideră că lipsa de încredere în sine proiectează nesiguranţă atât în relaţie, cât mai ales în partener, iar de aici rezultă gânduri imaginative despre înşelat, de minţit, sentimente diverse necongruente etc.

    duminică, 12 iunie 2016

    Viata unei micute de 3 ani e in mainile noastre

    Daria Dima, o fetita de numai 3 anisori din Constanta, a fost salvata in ultima clipa de medicii bucuresteni, care i-au extirpat o tumora pe creier de 15 mm. Biopsia, insa, a aratat ca micuta mai trebuie sa treaca un prag foarte important ca boala sa nu recidiveze si sa-i curme viata. Vezi detalii AICI.
     
    Medicii din Bucuresti, acolo de unde Daria a primit rezultatele biopsiei, i-au recomandat ca sedintele de radioterapie sa le faca in strainatate, deoarece tara noastra inca nu dispune de tehnologia necesara pentru astfel de sedinte sub anestezie pentru copii. Astfel, Daria a fost transferata la Spitalul Acibadem din Turcia, insa din pacate costurile sedintelor de radioterapie depasesc cu mult capacitatile financiare ale mamei – 17.000 de Euro.

    joi, 9 iunie 2016

    Verificare gratuita a alunitelor pana la 30 iunie 2016

    Aveti alunite care si-au schimbat forma, care au aparut de la un an la altul sau care va jeneaza? Ar fi cazul sa vizitati medicul dermatolog. Pana la 30 iunie 2016, puteti  beneficia de consultatii gratuite in cadrul campaniei "Zilele Protectiei Solare". Tot ce trebuie sa faceti este sa intrati pe siteul www.protectiasolara.ro si sa va programati in orasul vostru. Peste 250 de medici dermatologi parteneri din peste 40 de orase vor participa la acest eveniment national de depistare si educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare.

    Potrivit specialistilor, peste 90% dintre cancerele de piele sunt vindecabile daca sunt depistate la timp.

    marți, 7 iunie 2016

    Votare cu nereguli in Giurgiu, si totusi alesii vor conduce 4 ani

    In tara justitiei cu ochii inchisi, fiecare a votat dupa legea lui. Daca ar fi sa se ghideze dupa modul in care sunt trasi la raspundere unii pentru faptele lor, cred ca mai degraba ar prinde si altii curaj sa le urmeze exemplul, fiindca altfel o sa ramana in urma, simtindu-se prosti, furati si frustrati.

    E drept ca dormi mai bine seara daca ai constiinta curata, dar nu ai cum sa nu te enervezi cand vezi cate nereguli se fac. Si te intrebi: de ce naiba mai ramai in tara asta de 2 bani, unde nu ai pic de siguranta si unde si cel mai mare infractor are drepturi, desi ale tale sunt calcate in picioare si esti privit ca un gandac mic, din acela care pute si sta in drumul oamenilor?!

    luni, 6 iunie 2016

    A fost conceputa masina cu 2 viteze, special pentru orasele aglomerate

    Tinand cont de aglomeratia in trafic din marile orase, un inventator american a conceput un model de masina cu 2 viteze, special pentru oras, care sa consume la jumatate fata de modelele clasice. In plus, autoturismul are o latime mult mai mica fata de ceea ce exista acum pe piata, astfel ca utilizatorii nu vor economisi doar combustibil, ci si timp.

    Masina se va strecura pe trotuar acolo unde este posibil, iar unde situatia nu permite acest lucru puteti apasa butonul de decolare. Atentie insa: trebuie sa va tineti bine, fiindca mijlocul de transport

    vineri, 3 iunie 2016

    FIV cu reducere de la stat, chiar si in privat

    Statul continua si in 2016 Programul national FIV/ET, iar procedurile pot fi facute si in clinicile private. Chiar daca poate parea greu de crezut, acestea lucrurile decurg cu mare lejeritate, iar medicii sunt foarte deschisi.

    Criterii de includere in program:
    1. cupluri infertile care au indicație pentru efectuarea procedurii FIV/ET
    2. membrii cuplului au calitatea de asigurat în conformitate cu prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare;
    3. cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau mama surogat);

    Cat de bine crezi ca-i intelegi pe cei din jur?

    Stii acele situatii in care afli ca cineva este foarte bolnav, ca a ramas fara job sau fara iubita ori ca nu reuseste sa rezolve o problema grava? Incerci sa iti imaginezi cat de deprimata se poate simti persoana respectiva si sa te pui in locul ei. Iti pare rau, foarte rau, te simti neputincios si... cam atat. Ei bine, iti spun eu ca nu e doar atat si iti doresc sa nu treci prin situatii limita (sau a caror rezolvare nu tine de tine).

    Cand afli ca cineva drag are cancer iti vine sa mori tu inaintea lui, cand pierzi pe cineva drag te intorci impotriva bisericii, cand ramai fara job si ai si un copil de crescut te gandesti ca Dumnezeu chiar nu exista, iar cand nu ai copilul, dar ti-l doresti, si nu vine... Dumnezeu nu te aude sau te-a uitat. Asa-i?
    Imi amintesc de prima conferinta organizata de SOS Infertilitatea la care am participat. Au trecut ani buni de-atunci, si-mi amintesc cat de profund emotionata eram cand le auzeam pe doamnele care faceau marturii: "Ne chinuim de 5 ani, ...de 3 ani, ...de 7 ani, ...de 12". Aveam impresia ca informatia zboara pe la urechile mele.

    marți, 31 mai 2016

    Noutati despre Catalin Stochita - Candidat la sector 5

    Ulterior rezumatului facut AICI despre candidatii la primaria sector 5 (2016), am primit mai multe detalii despre dl. Stochita. Gasiti mai jos mesajul lui pentru dumneavoastra.

    "Decalogul lui Stochita":
    1. finalizarea programului Apa-Canal-Asfalt pentru toate strazile din Sectorul 5;
    2. anveloparea gratuita a tuturor blocurilor din Sectorul 5 cu finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene;
    3. construirea de case in regim subventionat pentru tinerii din Sectorul 5 cu sprijinul unor investitori si ONG-uri din Germania, Austria si Israel;
    4. modernizarea si dotarea tuturor unitatilor de invatamant din Sectorul 5 la standarde europene si cresterea salariilor profesorilor si educatorilor prin subventionarea salariilor din bugetul local al Primariei Sector 5;

    luni, 30 mai 2016

    Doctor Oz : "Lipsa somnului este cea mai subestimată problemă a noastră "


    Mehmet Cengiz Oz, cunoscut întregii lumi sub titulatura de „Dr. Oz”, a sosit pentru prima dată în România, unde a susţinut conferinţa „Take your life to the next level” (Du-ţi viaţa la nivelul următor). În cadrul evenimentului susţinut la Sala Palatului celebrul prezentator american a oferit publicului sfaturi legate de stilul de viaţă sănătos şi de dezvoltare personală în stilu-i caracteristic. În plus, a împărtăşit din experienţa sa de medic cardiolog şi nu s-a sfiit să-şi recunoască greşelile, îndemnând spectatorii să facă la fel şi să caute soluţii înainte de a fi prea târziu.

    Dacă nu puteți dormi, mâncați cireșe
    Puţini ştiu că „Doctor Oz” nu este doar un nume de scenă, ci titulatura vine chiar de la profesia sa de bază. Ajuns la Bucureşti, faimosul prezentator a ţinut să menţioneze că este „doctor de inimi”.

    vineri, 20 mai 2016

    Scapa de fobii in doar 10 minute

    Am primit deunazi un comunicat dragut de la "Plus Communication", intitulat: "Ai o fobie? Stii ca poti scapa de ea in 10 minute?" Dupa cateva minute de meditatie, am ajuns la concluzia ca sunt o persoana fericita, fiindca nu-mi este frica sa zbor cu avionul, sa urc pe scarile rulante sau sa petrec mai mult timp in lift. Si, totusi, ceva-ceva se intrezareste si in gradina mea.

    Am realizat ca, desi nu am fobie de inaltime, de la o vreme nu mai pot privi direct in jos daca sunt la etajul 7-8 al unui imobil, ci prefer sa privesc doar in departare. De asemenea, (doar) uneori cand cobor scarile am impresia ca voi calca in gol si simt nevoia sa ma tin de balustrade. Nu stiu exact cum se numesc fobiile mele, dar ma bucur ca nu e ceva grav, care sa-mi afecteze activitatile zilnice.

    Revenind insa la comunicat, haideti sa vedem impreuna ce solutii ne propun colegii de breasla:

    Cum sa-ti faci singura injectii - Menopur

    Menopur este un medicament indicat in schema de stimulare ovariana pentru avansati, daca pot spune asa, in sensul ca in cazul problemelor de fertilitate medicii prefera sa prescrie pastile mai prietenoase cu corpul, precum cele pe baza de clomifene citrate. Abia in cazul in care acestea nu dau rezultate se trece la gama "high".

    Injectiile cu menopur se fac cel mai frecvent in burta, direct de catre pacienta. Pentru asta se folosesc seringi cu ac mic si subtire, precum cele pentru diabetici. Atentie insa! Inainte de a face injectia este bine sa cititi cu atentie prospectul, eventual sa cautati un tutorial video pe youtube.

    Procedeul este urmatorul: