luni, 30 mai 2016

Doctor Oz : "Lipsa somnului este cea mai subestimată problemă a noastră "


Mehmet Cengiz Oz, cunoscut întregii lumi sub titulatura de „Dr. Oz”, a sosit pentru prima dată în România, unde a susţinut conferinţa „Take your life to the next level” (Du-ţi viaţa la nivelul următor). În cadrul evenimentului susţinut la Sala Palatului celebrul prezentator american a oferit publicului sfaturi legate de stilul de viaţă sănătos şi de dezvoltare personală în stilu-i caracteristic. În plus, a împărtăşit din experienţa sa de medic cardiolog şi nu s-a sfiit să-şi recunoască greşelile, îndemnând spectatorii să facă la fel şi să caute soluţii înainte de a fi prea târziu.

Dacă nu puteți dormi, mâncați cireșe
Puţini ştiu că „Doctor Oz” nu este doar un nume de scenă, ci titulatura vine chiar de la profesia sa de bază. Ajuns la Bucureşti, faimosul prezentator a ţinut să menţioneze că este „doctor de inimi”.
„Înainte de a deveni prezentator făceam cam 500 de operaţii pe cord anual. La apogeul carierei mele în televiziune operam şi în direct şi cred că aveam cam 400 de operaţii/an, iar acum fac mult mai puţine”, a precizat specialistul. De ce? Fiindcă a realizat că timpul de odihnă este foarte important. „Noi, chirurgii, nu dormim. Suntem mereu în sala de operație. Dar lipsa somnului impactează lucrul, așa îți dai seama că trebuie să dormi… Corpul este templul sufletului nostru şi trebuie să avem grijă de el”, a mai spus Doctor Oz. Însă pentru a avea grijă de corp trebuie să vă îngrijiţi în egală măsură şi de suflet: „Dacă poţi controla ce se întâmplă în interiorul tău vei putea controla şi ce se întâmplă în jurul tău, în viaţa ta”. Pentru început, asiguraţi-vă că dormiţi suficient! „Somnul este cea mai subestimată problemă a noastră şi nu trebuie să fie considerat un lux. Însă somnul te ajuta să îţi refaci organismul, reglează hormonii. Dacă aveţi probleme cu somnul vă recomand să beţi seara ceai de cireşe în loc să luaţi somnifere, pentru că cireşele conţin melantonină şi vă vor relaxa”.

"Nu amânați schimbarea la nesfârșit"
Pentru a vă schimba stilul de viaţă şi a urma sfaturile legate de dietă, investigaţii sau semne care trebuie să vă îngrijoreze e necesar să vă schimbaţi mai întâi comportamentul. Însă din păcate mulţi nu ştiu de unde să pornească, nu ştiu ce anume îi defineşte. „Întrebaţi trei oameni care vă plac cu adevărat de ce fac asta şi apoi rugaţi-i să vă caracterizeze într-un singur cuvânt. Eu am făcut asta, şi toate cele trei persoane mi-au spus că sunt pasionat (de ceea ce fac). Şi aşa este. Pasiunea este cea care mă ghidează în fiecare zi. Încercați și voi să descoperiți cine sunteți cu adevărat și apoi încercați să fiți acea persoană în fiecare zi!” Ca să aveți tot ce contează țineți cont de următoarele aspecte: mâncare, familie, dezvoltare personală, frumusețe, somn, fericire, dragoste și sănătate. Pe cât posibil, încercați să nu omiteți nici un element din ecuație! Și nu amânați schimbarea la nesfârșit. Indiferent că este vorba de începerea unei diete sau de renunțarea la un obicei, cel mai bun moment pentru a începe nu este începutul de an, de lună sau de săptămână, ci ziua de ieri. Deci astăzi ar trebui deja să acționați! ”Ce vă ține pe loc? Lipsa timpul, a banilor, cunoștințele și teama de schimbare… Dar ideea este să acționați oricum. Să luăm spre exemplu aspectul fizic: uităm cât eram de frumoși atunci când eram bebeluși, iar în timp începem să credem că suntem imperfecți. Și eu sunt asimetric la chip, însă asta e ironia: cu toții suntem. Simetria este importantă, însă nu definește frumusețea. Ce ne face interesanți e tocmai faptul că nu suntem perfecți, deci micile defecte.”

 "Toate studiile arată că cei care consumă alune/nuci slăbesc"
Legat de alimentație, Doctor Oz a început prin a recomanda amânarea cafelei de dimineață cu câteva ore, astfel încât să puteți bea pe stomacul gol un pahar cu apă, eventual cu lămâie. E indicat să îi dați zahăr creierului cât mai târziu și cât mai puțin posibil. "Zahărul face creierului același lucru pe care i-l face și cocaina. Soluția pentru a scăpa de dorința de zahăr este să beți apă… Iar când beți cafeaua puteți înlocui zahărul cu scorțișoară!" Faimosul prezentator sfătuiește să aveți tot timpul la îndemână nuci. Chiar dacă sunt bogate în grăsimi, acestea nu vă vor îngrășa. "Toate studiile arată că cei care consumă alune/nuci slăbesc. Pentru că ele sunt pline de nutrienți, reduc stresul și astfel corpul nu mai cere de mâncare. Eu chiar și la acest eveniment am venit cu o pungă de alune la mine, am adus-o din America. Niciodată nu plec de acasă fără ea. Mereu am câteva nuci și alune în buzunar, fie că lucrez, mă plimb prin oraș sau călătoresc". Și nu uitați să beți suficientă apă! Potrivit specialistului, și lipsa apei din organism poate duce la senzația de foame.

 "În România aveți posibilitatea de a vă hrăni organic"
Doctor Oz a atras atenția asupra mercurului care se găsește în anumite specii de pește. "Sunt îngrijorat din cauza acestui aspect, motiv pentru care vă îndemn să mergeți să vă faceți analize. Eu mi le-am făcut și mi-a ieșit foarte mare: 19". În schimb, a specificat faptul că românii sunt foarte norocoși pentru că încă au acces la produse bio, autohtone: "Aici, în România, aveți posibilitatea de a vă hrăni organic, ceea ce în alte părți ale lumii nu există. Iar asta e extraordinar pentru voi". Medicul a mai precizat că nu e suficient să mâncați produse sănătoase, trebuie să fiți atenți și cum le combinați și gătiți: "Salatele sunt foarte importante pentru organism și nu îngrașă niciodată. În schimb, dressing-ul de pe ele o face. Așadar, dacă vreți să slăbiți nu mai folosiți dresssing! … Cât despre paste, cele mai sănătoase sunt cele gătite aldente". Legat de suplimentele alimentare, rețineți că organismul are nevoie zilnic de vitaminele A, B, D, E, de Minerale, Calciu și Magneziu, precum și de Seleniu, Zinc și Omega 3.

"Rugăciunea este o formă de meditație"
Un alt comportament "criticat" de specialist a fost lipsa de atenție pe care oamenii o acordă propriei persoane. "Nu e OK ca familia ta să fie sănătoasă și tu nu. Dacă cei din familia ta te văd că nu ai grijă de tine, ei te vor copia. Fii modelul lor în bine. De exemplu, inima când pompează sânge primul lucru pe care îl face este să își păstreze puțin doar pentru ea și apoi să pompeze la creier. Iar asta nu pentru că e egoistă, ci pentru că e important să facă asta pentru organismul nostru. Așadar, ai grijă mai întâi de tine ca să poți avea grijă de familia ta!", sfătuiește Doctor Oz. De asemenea, specialistul a adăugat că rata de deces este mult mai mare la femei decât la bărbați pentru că ele se sacrifică mai mult pentru ceilalți. Meditați la asta! Legat de acest subiect, Doctor Oz a afirmat: "cea mai mare problemă a meditației este că apar atâtea idei bune încât îți vine să renunți și să le pui în practică. Dar meditatorii spun să continui, fiindcă vor apărea idei și mai bune. Rugăciunea, spre exemplu, este o formă de meditație!"

Citat:
"Eu în fiecare dimineață fac șapte minute de mișcare: flotări, întinderi, yoga. De reținut este faptul că exercițiile fizice nu vă ajută să slăbiți, dar mențin greutatea. Dacă vreți să slăbiți, faceți cardio. Alergați, dar la cea mai ridicată intensitate posibil, alergările ușoare nu sunt suficiente (…) Legat de slăbit, nu recomand liposucția! Scoți grăsimea într-un loc, însă daca te îngrași puțin se va depune în alt loc"

Atenție!
"Cea mai infectată piesă dintr-un spital este telecomanda TV. Baia este curățată zilnic, dar telecomanda nu o curăță nimeni"

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu