vineri, 20 mai 2016

Cum sa-ti faci singura injectii - Menopur

Menopur este un medicament indicat in schema de stimulare ovariana pentru avansati, daca pot spune asa, in sensul ca in cazul problemelor de fertilitate medicii prefera sa prescrie pastile mai prietenoase cu corpul, precum cele pe baza de clomifene citrate. Abia in cazul in care acestea nu dau rezultate se trece la gama "high".

Injectiile cu menopur se fac cel mai frecvent in burta, direct de catre pacienta. Pentru asta se folosesc seringi cu ac mic si subtire, precum cele pentru diabetici. Atentie insa! Inainte de a face injectia este bine sa cititi cu atentie prospectul, eventual sa cautati un tutorial video pe youtube.

Procedeul este urmatorul:

- Se cauta menopur la farmaciile cunoscute, fiindca daca lasati pe ultima zi si stati in baza centrelor situate in cartier e posibil sa aveti surprize si sa nu gasiti. Dar, de obicei, daca mergeti inainte cu cateva zile farmacistii il pot comanda si vi-l pot aduce in timp util.
- Odata aduse injectiile in farmacie, pregatiti-va portofelul, daca nu vreti sa aveti un soc. Pe cat sunt de bune, pe atat sunt de scumpe (peste 700 lei 10 fiole).
- Pasul numarul 3: Cereti seringi potrivite pentru ele. Cand farmacista spune: "Aveti in cutie tot ce trebuie" se refera la fiola cu lichid si sticluta cu pulbere, nu la seringa si ac. Deci nu au dispozitiv din acela de injectat si riscati sa mai faceti un drum la farmacie.
- Respectati ora de injectare.
- Cand se apropie momentul administrarii, spalati-va bine pe maini, pregatiti un pansament steril sau vata si sticluta cu spirt.
- Dezinfectati locul unde veti face injectia (de preferat in abdomen, in stanga sau dreapta buricului, cum scrie pe indicatiile din prospect).
- Scoateti capacul albastru al sticlutei cu pulbere si apoi stergeti cu vata si spirt capacul cauciucat ce ramane acolo (sa nu cumva sa-l fi atins din greseala).
-  Rupeti folia in care se afla seringa ca sa va fie mai usor sa o luati apoi, dupa care rupeti capul sticlutei cu lichid. ATENTIE! Acesta are pe el 2 liniute si un punct. Cu mana stanga tineti sticluta de jos, iar degetul mare de la mana dreapta fixati-l pe punctul albastru si impingeti cu putere inainte. Daca apasati mai sus, spre varf, e foarte posibil ca varful sa se sparga si sa va taiati. Stiu eu ce spun... Dar, ca sa fiti si mai siguri ca nu va taiati, nu impingeti direct cu degetul, ci puneti intre el si varful sticlutei o bucata de vata foarte putin umezita cu alcool sanitar. Daca folositi un prosop, spre exemplu, acesta nu este steril.
- Odata rupt varful sticlutei cu lichid, trageti in seringa tot serul, pana la ultima picatura.
- Serul din seringa se "injecteaza" apoi in sticla cu pulbere, prin capacul de cauciuc. Spuneam ca e bine sa dezinfectati capacul inainte fiindca veti folosi apoi acelasi ac pentru injectare.
- NU agitati  sticluta. Continutul se dizolva si amesteca prin simpla "impreunare" a lichidului cu pulberea.
- Din nou trageti in seringa tot continutul (pana la ultima picatura). PONT! Acul este destul de scurt, asa ca nu va ajunge pana in capatul sticlutei. Insa, daca va uitati atent la sticluta, aceasta are la guler/capac un sant in care puteti fixa acul si, tinand sticla inclinata corspunzator, veti reusi sa extrageti tot.
- Ce a fost mai greu a trecut. Injectia nu e dureroasa. Veti simti cel mult ca o piscatura de tantar. Insa e mult pana va hotarati sa introduceti acul. Inspirati profund, expirat incet si rar si pana la urma va veti face curaj. Veti vedea ca frica nu e justificata. Dar... va astept cu impresii din propria experienta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu