joi, 12 mai 2016

Acte pentru schimbarea buletinului (Cartii de Identitate)

Ziua expirarii actului de identitate se apropie cu pasi repezi. Facand un inventar rapid al activitatilor de pe agenda de lucru constat ca sunt destul de prinsa in perioada imediat urmatoare si ca ar fi bine sa rezolv aceasta problema chiar... maine.
Din pacate, insa, acest lucru nu este posibil, fiindca sistemul spune clar sa platesti anumite taxe numai si numai la CEC. E vorba de o banala chitanta de 7 lei (pe care nu inteleg de ce nu o pot achita direct la sectia de politie. Doar asa, sa ne facem ca avem toti de lucru si sa mai punem oamenii pe inca un drum) si de un timbru fiscal de 5 lei, pe care nu-mi e inca foarte clar de unde trebuie sa-l iau. Aici spune sa-l iau de la CEC, pe alte siteuri spune ca poate fi si timbru fiscal in valoare de 5 lei...

Conform surselor oficiale, documentele necesare schimbarii buletinului la expirarea acestuia sunt:

• cererea pentru eliberarea actului de identitate (formular tipizat de la Politie);
• actul de identitate şi cartea de alegător, dacă este cazul;
• certificatul de naştere şi certificatul de căsătorie, dacă este cazul, original şi copie;
• hotărârea de divorţ, definitivă şi irevocabilă, după caz, original şi copie;
• certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor, original şi copie;
• certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original şi copie;
• documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie;
• chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate;: 7 LEI;
• timbru fiscal sau chitanţa reprezentând contravaloarea taxei de timbru fiscal : 5 LEI
În cazul modificării numelui şi/sau prenumelui titularului, prenumelui părinţilor, a datei ori a locului de naştere, precum şi în situaţia schimbării sexului, se prezintă şi hotărârea judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau, după caz, actul administrativ în baza căruia s-au modificat datele de stare civilă.

PONT!
Daca nu va grabiti prea tare cu aceasta procedura, puteti merge sa schimbati CI in preajma alegerilor electorale. Sigur va dura mai putin decat de obicei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu