miercuri, 18 mai 2016

Doctor Florin Bacanu: "Cancerul de prostata poate fi asimptomatic in primii 5 ani"

Interviu Fulger cu Doctor Florin Bacanu, vicepresedintele Societatii Nationale de Oncologie Medicala, cu ocazia evenimentului: "O noua speranta pentru pacientii romani cu cancer de prostata".

- Domnule doctor, cat timp poate trece de la aparitia bolii pana la identificarea simptomelor de catre pacient?
- Pot trece intre 1 an si 5 ani pana sa devina simptomatic cancerul de prostata. Se poate ajunge si la metastaze fara ca pacientul sa prezinte simptome. De altfel, 10% dintre pacienti ajung la metastaze inainte de a suspecta ca sunt bolnavi si de a primi diagnosticul.


- Cu ce pot fi confundate simptomele cancerului de prostata?
- Simptomele se confunda cel mai frecvent cu cele ale adenomului de prostata, care in principiu este benign si nu se transforma neaparat in cancer.

- In ce masura poate fi afectata fertilitatea in cazul barbatilor tineri?
- Apare infertilitatea, dar partea buna este ca acest cancer nu apare la barbatii tineri. Sigur, daca cineva vrea sa faca un copil la 80 de ani si are cancer de prostata, atunci va fi o problema.

- V-am intrebat fiindca stiu de la conferintele anterioare ca sunt diagnosticati si barbate din ce in ce mai tineri, spre exemplu s-a vorbit la un moment dat despre cazuri la pacienti de 40 de ani. Din experienta dumneavoastra, care este metoda de tratament cu cele mai bune rezultate?
- Tratamentul se stabileste in functie de stadiul bolii, nu exista o reteta universala de success. Insa oamenilor trebuie sa le fie clar un lucru: e indicat sa se adreseze medicului de familie pentru orice simptom, indiferent cat de absurd li se pare lor. Daca persista mai mult de cateva zile sau saptamani, inseamna ca ceva este in neregula, iar investigatiile date de medicul de familie pot conduce la alte semne de intrebare, si din aproape in aproape sa descoperiti diagnosticul in timp util, deci cand inca mai sunt sanse de indreptat lucrurile si de a va salva viata.

Concluzia?
Controale regulate la medic si de urgenta in cazul aparitiei unor simptome suspecte!
Chiar si in lipsa simptomelor, efectuarea analizelor uzuale in fiecare an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu