luni, 9 mai 2016

ACUM STIU: necesitatea frecventa de a urina poate fi simptom si pentru Cancerul Ovarian

Ieri (8 mai 2016) a fost Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului Ovarian. Daca il depisteaza in stadiu incipient, localizat, pacienta are sanse de supravietuire de pana la 93%. Insa realitatea e trista, fiindca statisticile arata ca doar 15% dintre cazuri sunt identificate in timp util.

"Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare,” a declarant medicul oncolog dr. Dragos Median cu ocazia evenimentului organizat de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
Simptomele cancerului ovarian sunt confundate adesea cu alte boli. Acestea pot fi:
• creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată
• senzația de sațietate precoce
• dureri în abdomen
• necesitate frecventă de a urina

Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual în lume cu cancer ovarian. Acesta cauzeaza mai multe decese decat oricare alt tip de cancer al sistemului reproducator al femeii - 150.000 de decese anual. Din cauza diagnosticului primit tarziu in multe cazuri, doar 45% dintre femei înving boala în primii 5 ani de la diagnosticare.
Principalii factori de risc pentru declansarea cancerului ovarian sunt: varsta, istoricul familial si ereditatea. Exista si alti factori, precum obezitatea, neutilizarea pilulelor contraceptive, lipsa nasterilor, aparitia menstruatiei mai devreme de 12 ani si a menopauzei la o varsta mai inaintata. Până la 15% din cazurile de cancer ovarian apar din cauza unor mutații genetice moștenite cu BRCA1 si BRCA2, genele care suferă cel mai frecvent mutații în cancerul ovarian.

Chestionarul ce va poate salva
"Pe www.invingemcancerul.ro gasiti un chestionar cu ajutorul caruia puteti afla daca aveti risc crescut de a face cancer ovarian. Parcurgerea celor cinci intrebari nu dureaza mai mult de un minut. Distribuiti-l mai departe catre toate femeile din viata voastra la care tineti, este un gest care le poate salva viața," indeamna dl. Cezar Irimia, președintele FABC.

De retinut:
• Orice femeie poate face cancer ovarian.
• Dacă știi simptomele și mergi la medic, îți poți salva viața.
• Diagnosticarea în stadii incipiente ale bolii crește enorm șansele de supraviețuire.
• Cancerul ovarian este diagnosticat adesea în stadii avansate.
• Multe femei cred în mod greșit că testul Babeș-Papanicolau depistează cancerul ovarian. Acesta depistează cancerul de col uterin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu