marți, 17 mai 2016

Acneea, intre dermatolog, endocrinolog si... ghinion

Au trecut cativa ani de cand am mers la clinica doctorului Vasile Nitescu, pentru a-i lua un interviu despre "Discul Graviditatii".
Insa postarea nu este despre utilitatea discului, ci despre ceva ce mi-a venit in minte legat de discutia pe care am avut-o cu acesta. Fiindca, asa cum va imaginati, rare sunt datile in care te intalnesti cu cineva sa discuti despre ceva anume si nu afli si alte informatii, care te privesc sau nu pe moment.

Dand dintr-una intr-alta, medicul a zis atunci ceva care suna cam asa: "pot spune multe despre sanatatea femeii doar privindu-i chipul. Stiati ca acneea are stransa legatura cu activitatea ovarelor?"
Ei bine, atunci nu stiam, dar intre timp m-am convins. Asa se explica de ce unele fete/doamne au tenul curat, iar altora le apar asa numitele cosuri pe fata, in special in preajma perioadei menstruatiei sau ovulatiei. Daca va aflati intr-o astfel de situatie, nu ar fi rau sa va adresati in primul rand ginecologului si endocrinologului. Contrar miturilor, nu dermatologul este cel care face minuni, fiindca el trateaza doar efectul, nu si cauza. In schimb, endocrinologul va poate da un tratament pentru echilibrarea sistemului hormonal, in timp ce ginecologul poate identifica ovarele micropolichistice, care sunt associate si ele cu acneea, iar prin tratamentul corespunzator problema poate sa dispara. Asa se explica de ce multe persoane trecute de prima tinerete inca prezinta cosuri.
Desigur ca exista si cazuri in care nici medicii nu pot rezolva problema, dar acelea se numesc, pur si simplu, ghinion.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu