marți, 17 mai 2016

E ilegal sa corectezi lucrarile elevilor cu rosu?

Elevii nu ar mai trebui sa vada rosu in fata ochilor, cel putin teoretic. Asta spune legea inca de prin 2013, insa in practica nu prea se aplica. De ce? Fiindca multi parinti, si chiar dascali, nu cunosc acest aspect, si pentru ca celor care il cunosc li se pare... absurd.

Motivatia celor care au promulgat legea si a psihologilor este ca elevii se simt stresati când vad aceasta culoare pe lucrarile de control sau in caiete. Ups! Am scris o alta expresie neacceptata. "Lucrarea de control" ar trebui sa se numeasca simplu: "Test" sau "Evaluare", deoarece copiii se streseaza si când aud de "control". Ciudat. Si eu care ma gandeam ca de fapt continutul ar trebui sa ii streseze, mai exact daca au invatat sau inteles lectia sau nu, daca vor sti sa rezolve cerintele si asa mai departe...
Desi s-au facut atatea studii pe utilizarea telefoanelor mobile, in mod paradoxal de aceste aparate nu se simt stresati, si in ciuda regulilor asa zis "stricte" din scoli, ei tot le utilizeaza, iar profesorii au foarte putine mijloace la indemana sa ii tina la distanta de aceste mici obiecte care le distrag atentia de la ore.
Revenind insa la corectura testelor sau a temelor, in mod legal ar trebui sa se foloseasca o culoare mai optimista, cum ar fi culoarea verde. Sincer, nu stiu la ce il ajuta pe Gigel sau Ionel ca au foile inverzite si nu inrosite, daca in dreapta sus sta tot un mare 4. Cred ca invatamantul romanesc pune prea mult accent pe forma, si mai putin pe continut. Desi pe alocuri destul de stufos, in multe cazuri e prost structurat si saracii copii  se chinuie sa invete. Asta, cand nu se chinuie si parintii cu ei. Fiindca, vine vorba profesoarei mele de didactica, "Degeaba ii dai copilului ca tema 10 probleme la fizica, daca tu toata ora, in clasa, nu ai reusit sa faci decat 2 , si nici pe acelea multi nu le-au inteles" (parafrazat). Din pacate, cam asa stau lucrurile. Iar a doua zi dimineata,  parintii povestesc la serviciu cum au stat ei pana la 12 noaptea sa faca teme impreuna cu copiii, si cum mititeilor li se inchideau ochii de somn, si tot nu intelegeau nimic. Va suna cunoscuta speta?!
Pentru divertisment, va recomand si o analiza mai aprofundata si inspirata a situatiei, care pe mine m-a amuzat si intristat in acelasi timp. O gasiti AICI !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu